Фонд громади організував дослідження стану ВПО в Дубні

Війна в Україні змінила життя багатьох. Не лише тих, хто проживає на окупованій території чи в зоні бойових дій, а й тих, хто в тилу. Чимало людей, внутрішньо переміщених осіб приїхали в місто Дубно і зіткнулись із проблемами, викликами. Про це 21 липня говорили під час консультативних зустрічей. БО «Фонд громади міста Дубна» організувала захід на тему: «Дослідження стану ВПО в Дубні». Модерували зустрічі виконавча директорка Інституту «Республіка» Олександра Гліжинська та координатор мережі «Активна громада» Віталій Гліжинський.

«Заходи щодо дослідження громадської думки у вигляді фокус-груп, які стосувалися вивчення проблем ВПО, спланували в рамках проєкту Global Fund for Community Foundations. Проведена робота буде узагальнена, а результати – представлені для широкого загалу з метою вирішення озвучених викликів за участю органів місцевої влади, благодійних та громадських організацій, а також донорських організацій», – розповідає голова БО «Фонд громади міста Дубна» Микола Мандзюк.

Внутрішньо переміщені особи, пересічні дубенчани, волонтери та працівники органів влади розповіли з якими проблемами та особливостями проживання переселенців зіткнулась дубенська громада.

«Фокус-групові дослідження є дуже важливими, тому що різні групи осіб висловили свої позиції стосовно викликів, стосовно внутрішньо переміщених осіб, їхнього проживання, комунікації з переселенцями. І є частина осіб, які хочуть залишатися в місті. А тому виникають питання: «Як бути далі?», «Як вибудовувати відносини?», «Як розв’язувати ті питання, які постали сьогодні?» – підсумувала Олександра Гліжинська. – Ми виділили ключові проблеми. Це житло, перш за все, це брак єдиного джерела інформації, з якого переселенці могли б отримати розуміння можливостей, які є в місті. А ще питання надання адміністративних послуг, черг, також надання гуманітарної допомоги. Ми помітили, що для внутрішньо переміщених осіб Дубно є прекрасним містом.  Вони раді, що мають можливість тут знаходитись і вдячні за це. Також є низка викликів для різних сторін – це міфи, які побутують і серед переселенців, і серед містян. Це можна вирішити за допомогою організації спільних заходів, щоб налагоджувати спільну взаємодію та спілкування».

Previous
Previous

У Дубні громадські організації об’єднались для допомоги ВПО

Next
Next

Триває збір коштів для потреб, викликаних війною в Україні