Міжнародна співпраця Фонду громади Дубна триває третій рік

Третій рік поспіль БО «Фонд громади міста Дубна «Добробут» втілює європейський проєкт, партнером якого є Дубенський педагогічний фаховий коледж РДГУ. Зі сторони Європейського Союзу співпраця відбувається з польською організацією «Фундація імені братів Солунських – Кирила і Мефодія». Цьогоріч в результаті проєкту дубенські студенти відвідали Польщу, познайомились зі своїми однолітками та інтегрувались з польською молоддю. Ініціатива створення партнерства і такої співпраці виникла завдяки особистій комунікації члена наглядової ради Фонду Сергія Гаврилюка.

«У серпні на запрошення польської сторони, за безпосереднього сприяння організації «Добробут», яку очолює Микола Мандзюк, і Сергія Гаврилюка, наші студенти побували в Польщі. Кожного року формат цих зустрічей інший, він насичений новими справами, змістом. А цьогоріч склалось враження, що ми виходимо на вищий рівень, комунікація все краща. Як розповіли мені студенти та викладачі після повернення, їх приймали дуже тепло. Організатори зустрічі з польської сторони люди дуже професійні, налаштовані на Україну, популяризацію українського, внаслідок чого між нашою молоддю та поляками склалися гарні стосунки. Ми дуже задоволені цією співпрацею і я ніяк не дочекаюсь, коли ми прийматимемо польських друзів у нашому древньому Дубні, – зазначає директор коледжу Валерій Бабак. – Найголовніше те, що проєкт розвивається і дає можливість молодому поколінню українців, які будуть жити в Європі, відчувати особливості вільного демократичного світу. Я вважаю, що позитивний гарний досвід з європейськими однолітками матиме відбиток у майбутньому».

Через війну в Україні замість запланованих зустрічей в обох країнах, всі 10 днів учасники проєкту провели в Польщі.

«Проєкт українсько-польський і він у нас відбувається уже третій раз. Перший рік проходив онлайн, учасники спілкувалися між собою англійською. Торік 5 днів минули в Польщі, 5 днів – в Україні, в Одесі. Цього року проєкт відбувся тільки в Польщі. І, як на мене, інтеграція була найкращою цього літа», – розповідає заступник директора з виховної роботи Віра Семещук. 

У сусідній країні студенти заклали Алею українсько-польської дружби й звідти привезли саджанці дерев, які висадили неподалік від корпусів коледжу. Адже цьогоріч темою проєкту була «Операція – екологічна активізація», що дуже актуально.

«Частину заходів, які ми планували в Україні, провели там, за іншу частину відповідали поляки. Спільно ми майстрували вироби з матеріалів вторинної сировини, провели ековечірку з дрес-кодом, акустичний вечір, організовували творчі конкурси, милувалися гірськими краєвидами», – ділиться викладач інформатики та математики Наталія Ковальчук.

І, як зауважують керівники проєкту, студенти з задоволенням беруть участь у проєкті. А підсумовуючи літо, молодь сказала, що це краще, що було з ними за цей час.

«Всі заплановані нами заходи вдалось реалізувати. Українські та польські учасники були максимально згуртовані. Хлопці, які мали б бути пасивними, однаково трудились над пробками з дівчатами. І загалом це було дуже «смачно». Хоч і дати проєкту завершені, але студенти далі спілкуються з польською молоддю», – каже викладач соціально-психологічних дисциплін Ангеліна Недільська.

В продовження проєкту студенти та викладачі Дубенського педагогічного фахового коледжу РДГУ в першій половині вересня наведуть лад на колишньому польському кладовищі в Дубні.

Previous
Previous

У Дубні дорослі й малі пізнавали основи Пласту

Next
Next

Благодійна ініціатива згуртувала дубенчан та переселенців